Na nedavno završenom javnom pozivu, koji su u okviru EU Zelene nedelje, objavili EU info point Niš i Festival CircleArt, obaveštavamo vas o rezultatima i broju pristiglih radova, izboru fotografija za učestvovanje na zajedničkoj izložbi, kao i nagrađenim radovima.

Na konkurs se prijavilo ukupno 25 autora/ki iz različitih gradova naše zemlje, sa dosad neobjavljenim radovima, čije fotografije oslikavaju sve globalne izazove sa kojima se susrećemo svakodnevno u vremenu aktuelne, globalne klimatske, ekološke i društvene krize.

Komisija u sastavu: Saša Đorđević, fotograf, mr Olivera Milošević, dipl.inž.zžs, ekološka aktivististkinja, predsednica udruženja “Zeleni ključ” Niš, dr Marija Vujović, profesorka na Departmanu za komunikologiju i novinarstvo, Filozofski fakultet, Niš, Vladimir Đorđević, EU info tim i Marija Peternel, predsednica udruženja za prirodu i društvo “Multivox”, izvršila je detaljnu analizu i pažljivu selekciju svih pristiglih prijava, a u skladu sa kriterijumima koji su unapred bili navedeni i donela odluku o tri najuspešnija rada koji će biti novčano nagrađeni, kao i još 14 fotografija koje će biti deo grupne izložbe i deo programa ovogodišnjeg 2. Festivala CircleArt – »Zelena promena je ženskog roda?«

Prvu nagradu dobio je autor Ivan Radojković iz Kladova, za fotografiju pod nazivom »Mimikrija«, drugu Milivoje Vasiljević iz Pančeva, za rad »Biblijska tema«, dok je treće nagrađena Milica Banković, studentkinja psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu, sa nenaslovljenom fotografijom.

I nagrada - Mimikrija - Ivan Radojković

I nagrada - Mimikrija - Ivan Radojković

II nagrada - Biblijska tema - Milivoj Vasiljević

II nagrada - Biblijska tema - Milivoj Vasiljević

III nagrada - Nenaslovljena - Milica Banković

III nagrada - Nenaslovljena - Milica Banković

Izbor učesnika zajedničke izložbe: Dunja Mihajlović / “Ni za šta nisi kriv, al bićeš”, Milivoj Vasiljević / ”Biblijska tema”, Đurađ Jovanić / Nenaslovljena, Ivan Radojković / ”Mimikrija”, Milanka Milošević / Nenasloveljena, Nataša Simeunović Bajić / ”Crvene linije”, Milan Bata Rađenović / ”Parking”, Goran Živković / ”Triptih”, Jovana Denčić / Nenasloveljena, Nevenka Petkovski / ”Savršenstvo sa manom”, Ognjen Nikolić / ”Polovno ogledalo”, Aleksandar Dedić / Nenasloveljena, Danijela Dimitrijević / “Stari (Novi) Niš”, Ivica Stošić / ”Planet LIDL”, Ana Živković / ”Moj bicikl i biljka”, Jugoslav Ivić / “Sakupljači sekundarnih sirovina”, Milica Banković/ Nenaslovljena.

Izložba fotografija otvoriće trodnevni Festival CircleArt u Nišu 30.08.2024., u City SMART dvorištu, kad će biti i dodeljene novčane nagrade. Izbor od 17 izabranih radova, imaće priliku da vidi i zainteresovana publika u Vranju, Zaječaru i Kruševcu, tokom predstavljanja dela programa Festivala reciklažne i cirkularne umetnosti.

Cilj izložbe je prvenstveno da skrene pažnju na probleme konzumerističkog, kapitalističkog društva, koje svojom hiperprodukcijom stvara zavisne pojedince, i da podstakne aktivan i kreativan pristup u promeni postojećeg sistema.

2. Festival CircleArt – „Zelena promena je ženskog roda?“, u organizaciji udruženja za prirodu i društvo Multivox, podržava Švajcarska Vlada u okviru programa Kultura za demokratiju, koji sprovodi Hartefakt fond. Projekat je dobio podršku i Evropske unije.