Novi talas u Nišu – 40 godina posle

“Novi talas u Nišu, 40 godina posle”, izloženim fotografijama iz sačuvanih privatnih arhiva prijatelja, objavljuje javno deo bogate umetničke, novotalasne scene nastale u periodu od 1981. do 1989. godine.

U proces prikupljanja građe iz privatnih arhiva, Javnim pozivom, uključeni su građani/ke, svedoci, učesnici i pre svega akteri sveumetničkog pokreta bivše Jugoslavije, koji je bio zastupljen u muzici, filmu, dizajnu, fotografiji, stripu, modi… savremenoj umetnosti uopšte.

Ustupajući delove svojih ličnih sećanja na ovaj period, oni su učestvovali u stvaranju narativa o važnoj identitetskoj odrednici ovog grada, ali i sadržaja koji će edukovati mlade Niša i ovog dela Srbije o razvoju popularne i savremene kulture i povezati različite generacije na nezavisnoj umetničkoj sceni.

Projekat je pretežno namenjen građankama i građanima koji su bili kreatori, stvaraoci, učesnici, svedoci, panka i Novog talasa u Nišu i koji deo svog ličnog i društvenog nasleđa prezentuju široj javnosti ali i svoje nasleđe povezuju sa aktuelnim stremljenjima današnje mlade generacije. Upravo zato, projekat se obraća i mladima, današnjim predstavnicima nove scene i onima koji nisu deo nekog umetničkog kolektiva a za koje će ovo povezivanje biti prilika da pokrenu sopstvenu kreativnost.

Novi talas je trajao kratko kao i svi značajni umetnički pravci. Preplavio nas je neočekivano i ostavio veliki uticaj do početka devedestih, inicirao stvaranje nove, neponovljive i neodoljive buke nešto pre i posle smrti Josipa Broza, 4. maja 1980.

Izbor iz privatnih arhiva bio je dostupan i izložen zainteresovanoj publici tokom svih programa do kraja sezone Kluba za alternativnu kulturu Feedback, u periodu od 4. do 25.maja, kada je organizovanjem tribine, izložba i svečano zatvorena.

Zahvaljujemo svima, koji su ustupivši svoja sećanja na prošlost, učestvovali u kreiranju izložbe.

Projekat je podržala Lokalna fondacija Niš, a realizovalo Udruženje za prirodu i društvo Multivox.

Koautori izložbe: Vladimir Đorđević i Marija Peternel
Dizajn izložbe: Zoran Jovanović Zuc

Izložba Novi talas u Nišu – 40 godina posle

Postavka izložbe Novi talas u Nišu – 40 godina posle