Festival Circle Art

“Festival CircleArt“ je projekat koji senzibiliše, edukuje i informiše javnost o konceptu 0% otpada, 100% kulture. Pokreće aktivizam, nove forme umetnosti, okuplja i osnažuje kapacitete neformalnih grupa, udruženja, koja se bave otvorenom ekologijom, DIY kulturom i tako stvara ambijent za formiranje nove scene mladih umetnika eko aktivista i pokretanje novog festivala u Nišu.

01.09 – 03.09.2023.
Festival “CircleArt”- 0% otpada, 100% kulture
dvorište SMART CITY radija

Trodnevni vikend festival reciklažne i cirkularne umetnosti, koji je za temu imao model 0% otpada i “zelenu tranzicije u umetnosti”, održan je u organizaciji Udruženja za prirodu i društvo “Multivox”, u CITY SMART dvorištu i klubu, od 1. do 3.9.2023.

Festival je otvoren Izložbom plakata studenata Fakulteta umetnosti, izborom rešenja za vizuelni indetitet festivala, pristiglih na Javni poziv, kao i prezentacijom rezultata realizovanih radionica tokom leta. Radionice su se uglavnom bavile DIY kulturom, od “Zen art vrtova”, pinhole analogne fotografije do izrade odevnih predmeta od odbačenih i recikliranih materijala.

Tokom samog čina svečanog otvaranja festivala, trajala je i umetnička intervencija mr Eška Kurtića, grafičkog dizajnera, poznatog niškog muraliste.

Ovaj potpuno novi concept letnjeg festivala angažovane umetnosti, kao odgovor na sve izazove klimatske krize, obeležila je trodnevna radionica horskog aktivizma poznatog umetnika, aktiviste, pesnika, člana Grupe Škart, poznatog pod imenom Šakrt Prota. Radionica je okupila zainteresovane mlade umetnike, eko aktiviste i građane, koji su kroz Javne probe na javnim gradskim lokacijama, pokušali da pevajući reciklirane stihove, novotalsnih niških grupa, postave glasno pitanja i otvore mnoge teme, značajna za lokalnu zajednicu. Tako je “NIŠta ni hor”, pored javne probe na samoj lokaciji festivala, imao i javne nastupe na glavnom gradskom trgu, gde su posečena poslednja 3 stabla, na ulazu u gradsku Tvrđavu, tako obeležili jubilej 3 veka njenog postojanja, na gradskoj pijaci ali i u krugu jedne porodice, na njen poziv, u njihovom privatnom prostoru.

Festival “CircleArt” obuhvatio je niz muzičkih programa, filmskih projekcija, radionica, umetničkih intervencija, debatu na temu “zelene tranzicije u umetnosti i kulturi”, eko aktivizma, reciklaže, upravljanje otpadom, cirkularne energije, održive mode, DIY kulture, urbane održive mobilnosti, klimatske krize….Kako do koncepta 0% otpada i zašto 100% kulture?

Vidljivi su tokom festivalskih dana bili, ne samo reciklirani otpad, već i „Koncerti bez struje”. Na festivalu su nastupili poznati slem pesnik, Bojan Ilić Bokerini, sve poznatija kantautorka i glumica koja nastupa pod imenom Duda Buržujka, i Kontroverzni Di-džej, dok su se u pozadini sinhrono odvijale razmene ploča, stripova, i odevnih predmeta.

Posebno je za publiku bila zanimljiva tribina pod nazivom “Zelena tranzicija u umetnosti i DIY kultura, na kojoj su govorile I debatovale; osnivačica FFM platforme posvećenoj „sporoj modi”, Dunji Jovanović, producentkinja i profesorka FDU iz tima Green Art inkubatora iz Beograda, Tijana Mićanović i Aleksandra Stanković, studentkinja doktorskih studija, studijski program tehnološkog inženjerstva, Tehnološki fakultet Leskovac, Univerzitet u Nišu.

Na “CircluArt”-u je u okviru filmskog programa predstavljeni dokumentarni filmovi koji za temu imaju zaštitu životne sredine i ekološki aktivizam na teritoriji jugoistočne Srbije, a u produkciji udruženja, koja su prisutna više godina na civilnoj sceni, kao što su “Zeječarske inicijative”, “Generator” iz Vranja i “Nova mreža” iz Niša. Uspostavljena je uspešna saradnja sa XIV Mikro FAF-om, putujućeim filmskim festivalom, koji je predstavio svoj izbor DIY filmova iz čitavog sveta kao i izbor filmova sa ekološkim temama.

Festival je u nedelju, zatvaren radionicama sadnje saksijskog ukrasnog i začinskog bilja, kao i servisiranjem i održavanjem bicikli.

Veoma jasnom porukom “0% otpada, 100% kulture”, otvorena su vrata za nove i izazovne teme, ali globalno veoma aktuelne, kao što su „zelena transformacija u umetnosti“ , cirkularna i “uradi sam umetnost”, „spora moda“ nasuprot potrošačkom modelu i industriji mode kao jednom od zagađivača životne sredine, značaj malih održivih lokalnih zajednica, eko aktivizma i angažovane umetnosti, udruživanja i solidarnosti.

Novi akteri, kao i njihovo stvaralaštvo na umetničkoj i ekološkoj sceni u nastajanju, su samim tim postali vidljiviji.

Cilj projekta je stvaranje ambijenta za pokretanje i realizaciju prvog “uradi sam” festivala održive umetnosti i kulture u Nišu, pod nazivom “CircleArt”, čija je tema za 2023. godinu 0% otpada, 100% kulture, što bi ujedno bila i poruka festivala.

Realizacija projekta trajaće od aprila do kraja novembra meseca 2023. godine u Nišu.

Ovaj projekat dobio je podršku od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju”, koji sporovodi Hartefakt fond.

Festival Circle Art – galerija

Dan 1.

Dan 2.

Dan 3.