Završen je drugi po redu Festival reciklažne i cirkularne umetnosti Circle Art – Zelena promena je ženskog roda? Ovaj festival promoviše i razvija umetničke prakse koje su posvećene održivim modelima i zaštiti životne sredine.

Festival je otvoren Izložbom fotografija, nastala kao rezultat nagradnog foto konkursa u okviru EU Zelene nedelje, koja za temu ima ekologiju i sve posledice konzumerističkog , neoliberalnog i potrošačkog modela ponašanja ljudi. Dodeljene su novčane nagrade i to, I nagrada za fotografiju „Mimikrija“, autoru Ivanu Radojkoviću, II nagrada „Biblijska tema“, Milivoju Vasiljeviću i III nagrada „Zalazak savesti“, studentkinji Milici Banković.

Prvog dana festivala, izabranim programom, predstavilo se i Društvo Mismo Nismo iz Ljubljane (Slovenija), koje već 10 godina organizuje sa uspehom Umetnički DIY festival Reciklart. Publika je mogla da prati performans »Graviracija perspektiva«, autorke i umetnice Danijele Zajc, na platou ispred Gradske kuće

O iskustvima dobre prakse i modelima sličnih festivala u zemlji i regionu, vodila se debata između umetnica Sonje Petrović, pozorišne rediteljke i umetničke direktorke FEP Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade (Bačka Palanka), Jadranke Anđelić, pozorišne rediteljke i suosnivačice DAH teatra (Beograd) i Danijele Zajc, umetnice, performerka i producenktinje festivala Reciklart (Ljubljana). Za kraj prve večeri festivala, prikazani su umetnički filmovi inspirisani predstavama »Šuma«, autorke Danijele Zajc i »Drveće pleše«, produkcija DAH teatra.

Drugog i trećeg dana festivala usledile su umetničke radionice, razgovori, projekcija filma »(Re)Kapitulacija« o 30 godina rada umetničke grupe Led Art (Novi Sad), pozorišna predstava »Mrzim pozorište«, autorke, pozorišne rediteljke i spisateljice Minje Bogavac, u produkciji Reflektor teatra (Beograd).
Održive zelene modele scenografije i kostimografije, predstavile su kroz umetničke intervencije i radionicu, umetnice iz Niša Ivana Savić i Jana Blue.
Uz radionice za decu i muzičke programe, koje su vodili lutkari Dejan Gocić i Toma Bibić, kao i Dedina garaža, građani su mogli da učestvuju i u razmeni odeće »Trampa u modi!«. Planet Bike se uključio u radionicu za servisiranja bicikli, kao podrška održivoj urbanoj mobilnosti.

Festival CircleArt zatvorio je nedeljnim piknikom poznati promoter zdravih i zelenih modela ponašanja, Neša Travka uz muzičku podršku devojaka »Homemad«, Kile&Marie. Na pikniku je biti prezentovan i projekat »Eko eksplozija«, učenika »Mija Stanimirović« Niš.

Tema ovogodišnjeg festivala bila je uloga žena, umetnica i aktivistkinja, te je fokus bio na njihovoj većoj vidljivosti i afirmaciji.

Projekat se realizuje u okviru programa “Kultura za demokratiju” koji uz podršku vlade Švajcarske u Srbiji koordiniše Hartefakt fond.
Projekat podržava Evropske unija.