U okviru projekta Festival reciklažne i cirkularne umetnosti “CircleArt” – 0% otpada, 100% kulture”, u subotu 05.08.2023, u CITY SMART klubu, održana je radionica pod nazivom:

Izrada odeće od recikliranog i odbačenog materijala/“Možda sam plastičan i ja!”

Radionicu je vodio Vladimir Stanković, slikar i dizajner tekstila, doktor primenjenih umetnosti.

Na ovoj edukativno-kreativnoj radionici, za koju je vladalo veliko interesovanje, učesnici su imali priliku da čuju o značaju i potrebi za recikliranjem, uticaju mode na životnu sredinu, problemu poput zagađenja izazvanog proizvodnjom, nečistoća u vodi od pranja i smeća koje pravi bačena odeća, kao i o značaju “spore mode”.

Spora moda ima za cilj da poveća društvenu svest među svim učesnicima modnog lanca – od dizajnera do potrošača – kako bi postali svesniji stvarne cene tekstilne industrije, koju plaćaju radnici, zajednica i životna sredina.

Na koji način svako od nas individualno može da doprinese promenama?  Umesto da kupujemo odeću koja se masovno proizvodi, zašto ne bismo dali novi život staroj odeći?

U praktičnom delu radionice učesnici su zajedno sa voditeljem radionice, radili na konstrukciji i dizajniranju odeće sa prikazivanjem adekvatnih primera iz sveta mode. Oni su sami u dizajnirali modne komade odeće od recikliranog i odbačenog materijala, papirnatih i najlon kesa i tako ukazali na plastiku i materijale od kojih se proizvodi odeća danas, kao na najveće zagađivače okoline.

Vladimir Stanković je rođen u Nišu 1969, godine, završio je Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu-odsek slikar i dizajner tekstila. Na istom fakultetu je i doktorirao. Radi kao redovni profesor na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu. Učesnik je na osam likovnih kolonija, izlagao je na desetak samostalnih izložbi i preko 50 grupnih u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je i 2. nagrade za grafiku na svili na izložbi niškog grafičkog kruga.

Ovaj projekat dobio je podršku od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju”, koji sporovodi Hartefakt fond.
Projekat finasijski podržava i Evropska unija.